«Εμπειρίες αποκατάστασης σεισμόπληκτων οικισμών σε Ελλάδα και Ιταλία»: Πραγματοποιήθηκε η διημερίδα σε Αρκαλοχώρι και Γαλατά

Πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Οκτωβρίου στο Αρκαλοχώρι και στον Γαλατά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας η διημερίδα με θέμα «εμπειρίες αποκατάστασης σεισμόπληκτων οικισμών σε Ελλάδα και Ιταλία» που διοργάνωσαν από κοινού το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά Πεδιάδας και με την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά αναφέρεται:

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διημερίδα με θέμα «εμπειρίες αποκατάστασης σεισμόπληκτων οικισμών σε ΕΛΛΑΔΑ και ΙΤΑΛΙΑ» που διοργάνωσαν από κοινού το Εργαστήριο Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαλατά Πεδιάδας και με την υποστήριξη της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, με τη συμμετοχή διακεκριμένων πανεπιστημιακών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο του Τορίνο και το Πανεπιστήμιο της Κατάνια στο Αρκαλοχώρι και στον Γαλατά του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Η διημερίδα ξεκίνησε το Σάββατο 28 Οκτωβρίου με έκθεση μελετών σχετικών με προτάσεις αποκατάστασης του αστικού ιστού και μνημειακών κατασκευών σε χωριά και στην πόλη της L’Aquila μετά τον σεισμό του 2009, στην κεντρική αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου η οποία θα διαρκέσει έως τις 10 Νοεμβρίου και είναι ανοιχτή για το κοινό.

Την πρώτη ημέρα την έναρξη έκανε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά κ. Δημήτρης Λιοντόγλου, ο οποίος εξήγησε τους λόγους που κάνουν τους κατοίκους να επιμένουν σε πολύμορφες πρωτοβουλίες, σε δράσεις που κινητοποιούν τον κόσμο και πιέζουν την πολιτεία ώστε να δουν τα χωριά τους ξανά ζωντανά.

Αναφέρθηκε στην αδελφοσύνη των λαών που μπροστά στις καταστροφές μπορούν με αλληλεγγύη αλλά και με ανταλλαγή καλών πρακτικών να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον.

Η συζήτηση ήταν εκτενής σχετικά με τις προτεραιότητες που οφείλουν να δοθούν στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου μετά τον σεισμό και την πληροφόρηση για μεταφορά καλών πρακτικών από προηγούμενες εμπειρίες στη μετά τον σεισμό περίοδο αναδιοργάνωσης του χώρου. Ο κ. Νίκος Σκουτέλης, καθηγητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αναφέρθηκε διεξοδικά στον προσανατολισμό που πρέπει να έχουμε για την ανάπλαση των οικισμών μέσα από επιστημονικές μελέτες άλλων σεισμόπληκτων οικισμών.

Η κ. Μαρία Γρηγορίου, πολιτικός μηχανικός AΠΘ αναφέρθηκε στις αποζημιώσεις ως δράσεις επούλωσης πληγέντων, η κ.Caterina Carocci, αρχιτέκτονας του Πανεπιστημίου της Catania αναφέρθηκε στις μετασεισμικές διαδικασίες ανασυγκρότησης στην Ιταλία.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους παρεβρισκόμενους και έγινε πλούσια συζήτηση.

Τη δεύτερη ημέρα, στις 29 Οκτωβρίου το πρωί, οι ομιλίες μεταφέρθηκαν στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Γαλατά Πεδιάδας με παρουσιάσεις από τους: Ανδρονίκη Μιλτιάδου Fezans δρ πολιτικό μηχανικό, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ε.Μ.Π., Renata Finocchiaro αρχιτέκτονα μηχανικό – υποψήφια διδάκτωρ στο Politecnico di Torino, Cesare Tocci αρχιτέκτονα μηχανικό – καθηγητή στο Politecnico di Torino, συνεπικουρούμενους από τον Νίκο Σκουτέλη και την Caterina Carocci. Οι ομιλίες της δεύτερης ημέρας είχαν εξειδικευμένο χαρακτήρα σε τεχνικά ζητήματα των επεμβάσεων σε ιστορικά κτήρια και έθιξαν ζητήματα διαχείρισης και διαμόρφωσης νέου προσανατολισμού στους πληγέντες τόπους.

Ακολούθησε η παρουσίαση της μελέτης που έχει διεξάγει ο κ. Νίκος Σκουτέλης για το χωριό του Γαλατά μέσα από τους αιώνες της ιστορίας του αλλά και στην μετά τον καταστροφικό σεισμό εποχή, για να καταλήξει στο τί πρέπει να γίνει για την ανάπλασή του.
Προηγήθηκε ξενάγηση στο Μινωικό Ανάκτορο Γαλατά από τον αρχαιολόγο κ. Χρηστάκη Κώστα, Επιμελητή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών στην Κνωσό.

Στο τέλος της διημερίδας υπογράφηκε Ενθύμιο Συνεργασίας μεταξύ των εκπροσώπων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που συμμετείχαν και του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά και ανακηρύχθηκε ο κ. Νίκος Σκουτέλης επίτιμο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου, ως ένδειξη
αναγνώρισης της βοήθειάς του.

Το επόμενο διάστημα θα δημοσιευθούν τα συμπεράσματα του επιστημονικού συνεδρίου στον Τύπο.

Στον χώρο του σχολείου στήθηκε έκθεση λαογραφικής τέχνης του χωριού, ιδιαιτέρως συγκινητική με τη βοήθεια όλων των χωριανών, οι οποίοι έδωσαν υπόσχεση πως θα συνεχίσουν ώσπου το χωριό να ξαναστηθεί.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί